Warning: session_start(): open(/home/admin/domains/tmp/sess_aihkmigshkeoj1c5ldp1si5d16, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/admin/domains/stitchcms.nl/public_html/inc/getvars.php on line 11 Inhoud | Focus op de Zorgmaaltijd

Inhoud

Flip Kruyt
Sessies
14:50 - 15:35

Een vuist tegen voedselverspilling

Een vermindering van de voedselverspilling staat bij veel ziekenhuizen en zorginstellingen hoog op de agenda. Recent onderzoek van Wageningen UR bij Nederlandse ziekenhuizen toonde aan dat er per ziekenhuis jaarlijks 50.000 tot 150.000 euro bespaard kan worden. Onderzoeker Joost Snels deelt de resultaten, laat zien waar kansen liggen om voedselverspilling te verminderen en geeft antwoord op veelgestelde vragen.

Joost Snels

Drs. ing. Joost Snels is sinds 2000 werkzaam bij Wageningen Food & Biobased Research. Hij is expertiseleider voor het expertiseveld Supply Chain Management en projectmanager met ervaring op het gebied van (her-)ontwerpen van kwaliteitgestuurde (internationale) versketens. Al meer dan 8 jaar is hij betrokken bij meerdere projecten die zich richten op resource efficiency, en dan vooral het terugdringen van voedselverspilling. Hij creëerde een methodiek om voedselverspilling in de zorg te meten met als doel het verkrijgen van inzicht, creëren van bewustwording en het initiëren van verbetermaatregelen.

Sessies
14:50 - 15:35

Het zorgrestaurant: kans of kostenpost?

Zorginstellingen vinden het restaurant voor huidige en toekomstige bewoners zeer belangrijk, maar leggen er vaak veel geld op toe. Accepteren deze kostenpost? Of zoeken naar de kansen die het restaurant biedt? De DrieGasthuizenGroep koos voor het laatste en ging voor de exploitatie van een zorgrestaurant in zee met een horecaondernemer. Een andere zorgorganisatie, Zorgwaard, realiseerde op de nieuwe locatie Rembrandt een prachtig restaurant met open keuken, dat doordrenkt is van het horecadenken. Betrokkenen delen hun bevindingen en geven tips om kansen voor het zorgrestaurant te pakken.

Ad Verhagen

Ad Verhagen is manager Horeca Zorgwaard

Maikel Stolte

Maikel Stolte is facilitair manager met jaren ervaring op het gebied van hotellerie en zorg. Het vertalen van strategisch beleid naar operationele toepassingen vanuit het gastvrijheidprincipe zijn de uitgangspunten van zijn werkzaamheden. In zijn dagelijkse werkzaamheden staan gastvrijheid en beleving, vanuit de klant/gast, centraal. Bij DrieGasthuizenGroep heeft Maikel restaurants opgestart, de dienstverlening geprofessionaliseerd en met de transitie in de zorg houdt hij zich nu bezig met het totale klantproces. Maikel is projectleider geweest om te komen tot een restauratieve voorziening binnen één van de locaties met een exploitant die voor eigen rekening en risico de Brasserie is gaan exploiteren. Deze samenwerking is nog pril, maar volgens de bewoners al heel succesvol.

Sessies
14:50 - 15:35

Het effect van voeding in de medische zorg

Een sneller herstel, meer welbevinden, kortere ligduur, een preventieve werking of minder medicijnen; de claims over het effect van goede voeding in de zorg liegen er niet om. In toenemende mate vragen zorggebruikers dan ook om betrouwbaar leefstijladvies op maat om hun gezondheid te bevorderen. Hoe integreer je aandacht voor voeding en bewegen in de medische zorg, zowel voor, tijdens als na bijvoorbeeld een operatie? Wat is de rol voor medisch specialisten, wat zijn knelpunten, hoe is de samenwerking met het voedingsteam? De Alliantie Voeding in de Zorg werkt aan nieuwe inzichten over voeding bij ziekte en herstel en voedingsadvies op maat in de zorg.

Flip Kruyt

Flip Kruyt

Flip Kruyt werkt sinds 1997 als chirurg in Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV), hét Voedingsziekenhuis. Sinds 2015 is hij bestuurslid Alliantie Voeding in de Zorg. Tevens is hij lid van de commissie Voeding, Sport en Bewegen van de Medische Staf van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Kruyt zet zich in voor de integratie van effectieve voedings- en beweeginterventies in de dagelijkse behandeling van patiënten, zowel intramuraal als in de transmurale zorg. In de huidige medische zorg en de medische opleidingen is nog te weinig aandacht voor preventie. Op het recente jaarcongres van de Federatie Medisch Specialisten werd de visie van de medische staf van Ziekenhuis Gelderse Vallei op voeding en bewegen - met als doel meer kennisontwikkeling en uitrol van effectieve concepten - aangemerkt als een belangrijke best practise in de medische zorg.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
Warning: Unknown: open(/home/admin/domains/tmp/sess_aihkmigshkeoj1c5ldp1si5d16, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/admin/domains/tmp) in Unknown on line 0